Takaisin pääsivulle CB-harraste

CB-, LA- ja PR27-puhelinten toiminnot

Listattuna on yleisimmät toiminnot. Kaikkia näitä toimintoja ei ole kaikissa malleissa, eikä tässä ole listattuna kaikkia toimintoja, joita saattaa löytyä joistain malleista. Listattuna on vain tärkeimmät.

Yleisimmät CB-, LA- ja PR27-puhelinten toiminnot
ANLAutomatic Noise Limiter – Vähentää vastaanoton sähköhäiriöitä.
ASCAutomatic Squelch Control, automaattinen kohinasalpa
CH, ChannelKanavanvalitsin
CH9 tai CH19Kanavan 9 tai 19 pikavalinta. Kanavaa 9 käytetään hätäkanavana joissain maissa. Kanava 19 taas on rekka-autoilijoiden käyttämä kanava.
Clarifier, RIT, Delta Tune, Fine/CoarseVastaanottotaajuuden hienosäätö
DWDual Watch, kaksoiskuuntelu – Löytyy joistakin puhelinmalleista. Mahdollistaa kahden kanavan samanaikaisen päivystämisen.
EMG, PRIEmergency, Priority – Kanavan 9 pikavalinta. Kanavaa 9 käytetään hätäkanavana joissain maissa.
ESPElectronic Speech Processor – Intekin uudemmista laitteista löytyvä puheprosessori (kompressori). Vaikuttaa lähtevään ääneen, ja auttaa pidemmissä yhteyksissä sekä silloin kun signaali on heikko. ESP on käytettävissä myös vastaanottoon, jolloin se avartaa vastaanotettua ääntä.
H/L, High/LowPienemmän (0.5 W) tai suuremman tehon (4 W) valinta – Löytyy joistakin puhelinmalleista. Tärkeä lähinnä käsiradioita käytettäessä, jolloin voidaan säästää akkua käyttämällä pientä tehoa silloin, kun se on riittävä yhteyden saamiseksi.
Local/DXJoistain laitteista (mm. Midland Alan 48+) löytyvä valinta. DX-asennossa CB-puhelin kuuntelee normaalisti (myös kaukaisemmat asemat). Local-asennossa kuuntelu on heikompi. Tällä voidaan vaimentaa liian voimakkaita signaaleja.
LCRLast Channel Recall – viimeisimmän käytössä olleen kanavan palautus
Mic GainMikrofonivahvistus – Säätää lähtevän äänen voimakkuutta.
ModeLähetelajin valinta – Valittavissa voi olla esimerkiksi: AM, FM, USB, ja LSB.
NBNoise Blanker – Vähentää auton moottorista johtuvia sähköhäiriöitä.
PA/CB-valintaLöytyy LA-puhelimista, joissa on PA-liitäntä komentokaiutinta varten. CB-asennossa LA-puhelin toimii normaalisti LA-puhelimena. PA-asennossa lähettämäsi ääni ohjautuu komentokaiuttimeen, jos sinulla on sellainen kytkettynä PA-liitäntään.
Q. UP & Q .DOWNJoistain CB-puhelimista löytyy QUICK UP ja QUICK DOWN ‑näppäimet, joita painamalla kone liikkuu 10 kanavaa ylös tai alas. (mm. Midland Alan 48+ ja 78+ sekä Danita 3000)
RF GainVastaanottovahvistuksen säätö. Tällä voi vaimentaa vastaanotettavaa signaalia. Pidetään yleensä säädettynä maksimiin, jolloin kuullaan kaukaisempikin liikenne.
RF PowerLähetystehon säätö
ScanSkannaus – Tässä tilassa radio selaa jatkuvasti läpi koko kanava-aluetta ja pysähtyy sille kanavalle, jolla on liikennettä.
SquelchKohinasalpa – Käännetään kohinan rajan yläpuolelle, niin ettei kohinaa kuulu mutta mahdolliset lähettävät asemat vielä kuullaan.
TalkbackOman lähetysäänen kuuntelu
ToneÄänensävyn säätö vastaanotossa
TOTTime Out Timer – Katkaisee lähetyksen, kun se on jatkunut määrätyn ajan yhtäjaksoisesti. Tämä aika voi olla muokattavissa radion asetuksista.
VolumeÄänenvoimakkuuden säätö
VOXVoice Operated eXchange – Joissain radioissa oleva toiminto, joka mahdollistaa lähetyksen käynnistymisen kun aloitat puhumisen sekä lähetyksen lopetuksen kun lopetat puhumisen.

President Georgen toiminnot

Piirros President Georgen etupaneelista, jossa toiminnot on numeroituna.

President Georgen etupaneelin toiminnot
1. PowerVirtakytkin
2. DimmerNäytön kirkkauden säätö (kirkas/himmeä)
3. DCDouble Color – näytön värin vaihto (oranssi/vihreä)
4. VolumeÄänenvoimakkuuden säätö
5. SquelchKohinasalvan säätö
6. ChannelKanavanvalintapainikkeet sekä kanavanvalitsin
7. ModeLähetelajin valinta (AM, FM, USB tai LSB)
8. RF PowerLähetystehon säätö
9. ja 10. Mic/RFMic Gain ja RF Gain eli mikrofonivahvistuksen ja vastaanottovahvistuksen säätö
11. ClarifierVastaanottotaajuuden hienosäätö. Tälle on käyttöä SSB:llä (USB tai LSB) yhteyksiä pidettäessä.
12. SWR/CALKäytetään koneen sisäisen SWR-mittarin kalibrointiin ennen SWR:n mittausta.
13. HI-CutLeikkaa pois korkeataajuisia ääniä vastaanotossa.
14. NB/ANLNoise Blanker/Automatic Noise Limiter – Käytetään vastaanoton sähköhäiriöiden poistoon.
15. MeterMeter-painikkeella voit lähetyksen aikana valita näyttääkö näytön mittari suhteellisen näyttämän lähtevästä tehosta vai näyttääkö se äänentason kun juttelet. Meter-painiketta tarvitaan myös SWR-mittauksessa mitattaessa radion omalla mittarilla.
16. BeepKytkee radion roger-piipin päälle/pois.
17. PAPublic Address ‑toiminto – Mahdollistaa komentokaiuttimen käytön, jos sellainen on kytketty radion takapaneelissa olevaan PA-liitäntään.
18. EchoKytkee lähetyksen kaikutoiminnon päälle/pois.
19. SelectMahdollistaa hyppäämisen 10 kanavaa ylös tai alas. Käytetään yhdessä kanavanvalintapainikkeiden tai kanavanvalitsimen kanssa.
20. CH19Kanavan 19 AM pikavalinta
21. DWKaksoiskuuntelu kanavan 19 AM ja valitsemasi kanavan välillä
22. ProgramKäytetään yhdessä M1–M4 painikkeiden kanssa. Katso M1–M4 alla.
23. M1–M4Käytetään yhdessä Program-painikkeen kanssa. Mahdollistaa haluamiesi kanavien tallentamisen muistipaikkoihin sekä siirtymisen näille jo muistissa oleville kanaville. Muistipaikkoja on 4 kappaletta kussakin pankissa P1–P4, mikä mahdollistaa maksimissaan 16 kanavan tallennuksen muistipaikkoihin.
24. ScanMuistipaikkojen (maks. 16 kpl) skannaus
25. MicMikrofoniliitäntä

Jos President Georgessa on käytössä kansainvälinen asetus, toimivat Select ja Dimmer‑painikkeet eri tavalla: Painettaessa Select‑painiketta kanavanumero alkaa vilkkua, jolloin kanavia selattaessa käydään läpi myös 0-loppuiset taajuudet. Dimmer‑painike taas mahdollistaa bandien vaihtamisen.