Takaisin pääsivulle CB-harraste

Luettua: Lou Franklin: The ”Screwdriver Expert’s” Guide (to peaking out & repairing CB radios)

Viimeisin painos ja revisio
CBC International, http://www.cbcintl.com
Kirjaa voi esikatsella Google Books ‑palvelussa

Kirjan 'The ”Screwdriver Expert’s” Guide' etukansi

The Screwdriver Expert’s Guide antaa tietoja, joita tarvitaan joidenkin yleisimpien LA/CB/11 metrin laitteiden ja antennien ongelmien korjauksessa. Kirja sisältää hieman alle sata sivua englanninkielistä tietoa kirjoitettuna termein, joita perus LA-harrastaja, jolla ei välttämättä ole niin hyvää ymmärrystä radioteoriasta ja LA-puhelinten sisäisestä toiminnasta, voi ymmärtää.

Lyhyt lainaus kirjan alkusanoista vapaasti suomennettuna:

”Oma henkilökohtainen kokemukseni koskien reilua 2000 LA-puhelinta on osoittanut, että noin 75 % kaikista LA-puhelimiin liittyvistä ongelmista ovat joko mikrofonissa tai antennijärjestelmässä, eivät itse LA-puhelimessa. Jäljelle jäävästä 25 %:sta sisäisiä ongelmia noin 20 % on sinun itsesi korjattavissa, jos luet tämän kirjan sisällön tarkasti.”

Aluksi kirjassa tehdään katsaus siihen mitä tarvitaan yksinkertaisten korjausten tekoon, kuten loogista ajattelua sekä työkaluja ja laitteita kuten: juotin, keinokuorma, yleismittari, SWR-mittari jne. Tämän lisäksi selvitetään joitakin asioita koskien kyseisten laitteiden käyttöä jokapäiväisin termein.

Tämän jälkeen kirjassa mennään pidemmälle tutustumalla yleisimpiin mikrofoneihin liittyviin ongelmiin ja siihen kuinka ne voidaan korjata. Tähän sisältyy myös tietoa siitä kuinka voit selvittää mikrofonin johdotuksen, jos et tiedä mikä liitäntä radion mikrofoniliittimessä tekee mitäkin tai jos et tiedä mikrofonisi johdotusta (Mike Wiring Guide). Tämän jälkeen löytyy antenneihin liittyvää tietoa (mm. tietoa koaksiaalikaapeleista ja SWR:istä). Joitakin SWR:ään liittyviä myyttejä todistetaan vääräksi selittämällä totuus. Kirjassa on n. 27 sivua antenneihin liittyvää tietoa (kirjan sivut 14–41).

Seuraavaksi kirjassa tehdään katsaus radion sisälle, ja kerrotaan joistain perus vianhakutekniikoista. Joitain yleisiä ongelmia ja niiden mahdollisia aiheuttajia käsitellään, kuten:

Kirjassa on myös perustietoa TVI-häiriöiden (häiriöt TV-laitteille) ja auton sytytyshäiriöiden poistoon.

Kirjan lopussa on perustietoa PLL-radioiden modifionnista, tietoa Clarifier-säädön lukituksen poistoon SSB-laitteissa (jotta saadaan myös lähetystaajuus säädettäväksi) ja jonkin verran tietoa AM/SSB-koneiden modifiointiin myös FM:llä toimivaksi.

Kirjan viimeiset sivut sisältävät tietoa säätöpisteistä monille (USA:ssa) yleisille 40-kanavaisille PLL-radioille.

56FL001


Kirjoitus on julkaistu alun perin Foxtrot Liman jäsenlistassa sekä suomenkielisenä KRH:n jäsenlehdessä QRM:ssä.

Samalta julkaisijalta löytyy myös todella laaja (n. 360 sivua) CB-laitteiden korjausta käsittelevä opas Understanding & Repairing CB Radios sekä PLL-piirejä käsittelevä The CB PLL Data Book.