Takaisin pääsivulle CB-harraste

Mocoma 27:n modifiointi

OH3HTI:n ohje Mocoma 27:n modifiointiin

Mocoma LA 27 (AM) – Vanha 22-kanavainen LA-puhelin

Se 27 tuli hankittua ”3VB” jäämistöstä, mutta se on pelkkä AntiikkiModulaatiokone. Lisäksi siinä ei ole kun 22 kanavaa. Ja nykyisissä on 40 joten muokattavaa oli… Noihin on joskus saanut 40-kanavaisia rumpuja, mutta hinta ei liene järkevä! Niinpä modaus kotikonstein oli minulle edullisempi ratkaisu.

Vanhempana CB-radiona se perustuu binääri syntikkapiiriin ja erikoiseen kanavarumpuun. Niimpä modaus yläkanaville ei ollut vaikeaa, mutta kun halusin myös käyttöystävällisyyttä niin piti saada myös näyttö mukaan. Lopputulos oli yllättävän helppo, EPROM muuntaa kanavat ARP mopen tavoin ja Suomessa diskattu 23-kanava antaa impulssin jakajan muutokseksi 1–22 <=> 20–40 kanaville. Eli käytännössä kun rumpu pyörii toista kierrosta, niin ollaan yläkanavilla ja kolmas taas takaisin… Periaatteessa kanavamäärän rajoitus on vain syntikan lukkiintuminen ja virityksen heikkeneminen.

Nykyään se on hyllytetty, ja LA-antenni varastossa…

1. Radio Mocoma 27

Kanavat 1–22 ja 20–40. Parhaimmillaan FM antaa 5W tehon. Ulkomuotoa / näppäimiä ei modaus muuntanut. Mutta nappien toiminta on hieman muuttunut, ex ANL on nyt AM/FM-kytkin. Ja NB kytkee myös ANL yhtäaikaa, jos tarvetta häiriösuodatukselle tulee.

Mocoma 27 LA-puhelin

2. FM modulaatio 27 AM Radioon

Periaatteessa kytkentä on samantapainen kun 45:sessakin, mutta FM-ilmaisimena toimii romppeista lainattu MC3359-piiri ja FM modulaatio tehdään jo synteesin oskulla…



3. Kanavamodaus

Jotta nykykanavien käyttö onnistuisi, on kanavamäärä lähes tuplattava. Niinpä ratkaisin sen lisäämällä Eprom muunnoksen jakolukutietoihin, jossa on vaihtaja (74CH74) ”tyhjän kanavan” kohdalla (datat = 0). Joka vaihtaa joko 1…22 tai 21…40 kanavat. Näytön mukaansaanti vaati muutaman lisäosan… Parempi näyttöohjaus olisi paikallaan, jotta 40 näkyisi oikein. Se mahdollistaisi myös isommat luvut tarvittaessa??? Mutta nyt tällainen toteutus näkkärille (liuskematriisi).

Jos halutaan että ollaan startissa alueella 21…40 niin voi johdottaa eprommin A7 datan IC 74hc74 6-nastaan 5. sijasta…

Ja jos intoa riittää rakennella, voi 74sen 9-nastasta vetää datan empun A8 tulolle (=41…80). Tällöin kanavanvaihto tuplaantuu, mutta pitää ottaa huomioon myös empun koodissa sekä miettiä 10-kanavien näyttö uusiksi esim: cmos 4511…



Halutut jakoluvut on syötetty Eprommille ja ne voi jokainen itse määritellä. Teoriassa taajuusvälillä 25,155…30,235 MHz, käytännössä muut kun syntikka rajoittaa!

Mutta minun asettamat 40 normaali kanavaa + 11A ja 8A.

Käytännossä riittäisi 1Kb muisti, mutta kun noita 27c64 oli jäänyt purkuromppeista… Ja tosimodaaja laittaisi siihen ohjelmoitavan prosan Pic/Ad!

...Bonuksena “kasiainen“ (8A) on yhtä kuin pitkä viitonen…

4. Modaus HAM radioksi

Noista olisi myös aihiota tehdä amatööriradio, varsinkin 10m onnistuisi varsin helposti pelkällä jakolukumuutoksella ja bandikelojen tunauksella. Mutta kiinnostavampi olisi virittää sellainen 6m bandille, mikä on teoriassa mahdollista. If-injektio on 10,695 MHz käyttötaajuuden yläpuolella, niinpä teoriassa sen voisi virittää injektion yläpuolellekkin. Jolloin toimintataajuus voisi olla välillä 46,545…51,625 MHz eli 6m simplex FM-jaksoilla… Lisäksi vastaanotin ja lähetin käyttävät tuota 10,695 MHz välitaajuutta. Ehkä olisi mahdollista rakentaa siihen myös SSB-modulaatio esim. SA602-piirillä!

Kiitos OH3HTI:lle luvasta julkaista hänen modifiointi-ohjeitaan CB-harraste sivuilla.

Lisää modifiointi-ohjeita: OH3HTI Mauri Vainio