Takaisin pääsivulle CB-harraste

Mocoma 99 lisäkanavat näyttöön

Kirjoittaja: OH6KW

Tässä jonkinmoinen ohje kyseiseen operaatioon. Kirjailin vähän paperille samalla kytkistä, kun Mocomaani virittelin. Yläkanavat kytkeytyy HI/LO-napilla. HI-asennossa käytössä on yläkanavat ja LO-asennossa alakanavat. Piirtelin Paintilla kuvan kytkiksestäni, ja ohessa on myös muutama valokuva.

Tarvittavat osat:

Painikekytkinten kortti
Painikekytkinten kortti

Ota painikekytkinten kortti irti radion rungosta. Modifiointi aloitetaan katkaisemalla folio, jolloin äänensävy jää HI-asentoon ja saadaan kytkin yläkanavien käyttöön. Tinataan johto (kuvassa sininen) kuvan osoittamaan paikkaan.

Kanavarummun päällä oleva piirilevy
Kanavarummun päällä oleva piirilevy

Yllä olevassa kuvassa on kanavarummun päällä oleva pieni piirilevy. Tarvitset 3 diodia. Minulla sattui olemaan noita 1N4007 diodeja laatikossa, joten käytin niitä. Juotetaan diodit kuvan osoittamiin paikkoihin anodipuolestaan kiinni. Juotetaan myös vastus (1 kΩ) jalkaan 6 menevän diodin anodiin.

Huom. Kuvassa on eri transistori kuin osaluettelossa, joten jalkajärjestys on hieman eri kuin valokuvassa. Minulla ei BC547:aa ollut, joten käytin trankkua 2SC1318, joka on myös NPN-transistori.

Diodin, jonka anodi on jalassa 2, katodin puolelle juotetaan transistorin emitteri (E) ja johdin joka tulee HI/LO-kytkimeltä (sininen). Lisäksi saman diodin katodiin juotetaan johdonpätkä (kuvassa vaaleanpunainen), jonka toinen pää juotetaan saman pikkuprintin tinatäppään, johon tulee alapuolelle keltainen johdin (tästä on suora yhteys PLL:n jalalle 7).

Vastuksen toinen pää juotetaan transistorin kannalle (B).

Diodien, joiden anodi on jaloissa 6 ja 1, katodipäät juotetaan yhteen ja transistorin kollektorille (C).

Huom. Kortin oikeassa reunassa olevat vastukset eivät liity lisäkanaviin, vaan ovat vastuksia, jotka lisäsin, koska 7-segment näytöstäni puuttui palkkeja rikkinäisten etuvastusten takia.

Johto PLL-piirille
Vaaleanpunainen johto on juotettu tinatäppään, josta on suora yhteys PLL-piirin jalalle 7.
Kytkentäkuva
Kytkentäkuva BC547:lle

Ohje on julkaistu alun perin radiohullujen foorumilla.