Takaisin pääsivulle CB-harraste

Puoliaaltodipoli – yksinkertainen ja varmasti toimiva antenniratkaisu

MRP:n ohje puoliaaltodipolin tekoon

Yksi helpoimmista antenneista rakentaa on perinteinen puoliaaltodipoli. Nimensä mukaisesti antennin pituus on noin puolet mitoitustaajuuden aallonmitasta. Puoliaaltodipoli koostuu kahdesta ¼-aallon mittaisesta johtimesta.

Mitat

Puoliaaltodipolin johdinten mitat voi laskea kaavalla 75 / MHz × V, jossa V on käytettävän johdinmateriaalin nopeuskerroin. Tämän laskutoimituksen tulos on ¼-aallon elementin mitta.

Esimerkiksi tehtäessä puoliaaltodipolia taajuudelle 27.315 MHz (LA-kanava 31) yhden viiksen mitta käytettäessä ML-sähkökaapelia on: 75 / 27.315 × 0.95 = 2.61. Keskipisteestä lähtevien elementtien pituus on siis 2,61 metriä ja antennin kokonaispituus 5,22 metriä.

Viiksen mitaksi tulee siis 2,61 metriä. Suosittelen kuitenkin jättämään hieman viritysvaraa molempiin johtimiin, esimerkiksi 10 cm ylimääräistä, mistä lyhentämällä voi etsiä ihanne SWR-arvon.

Syöttöpiste

Dipolin keskipisteen voi toteuttaa monella tavalla. Monet alan liikkeet myyvät valmiita keskipaloja, joissa on UHF-liitin ja vedonpoistot yms. mutta nämä ovat melko kalliita. Keskipiste on helppo tehdä itse esimerkiksi noin 4–5 mm paksusta pleksistä. Sopivan kokoiseen pleksipalaan porataan keskelle reikä UHF-liittimelle ja reunoille reiät elementtejä varten.

Johtimet pujotetaan reunan reiistä läpi, minkä jälkeen johtimien päät käännetään takaisinpäin kaksinkerroin ja lukitaan paikoilleen vaijerilukolla jättäen tarpeeksi vapaata johdinta UHF-runkoliittimeen kiinnitystä varten (katso kuvat sivun lopussa).

Toinen johdin juotetaan UHF-liittimen keskikontaktiin ja toinen kiinnitetään, esimerkiksi Abiko-liittimellä, UHF-runkoliittimen kiinnitysruuvin alle. Johtimien päihin on myös suositeltavaa laittaa eristeet, joiksi käy esimerkiksi samaisesta pleksistä leikatut palaset, joissa on molemmissä päissä reikä. Toinen reiistä on johtimelle ja toinen kiinnitysnarulle.

Huomioithan dipolia mitoittaessasi viiksien kiinnityskohtien taitokseen kuluvan johtimen. Dipolin elementin pituus määräytyy elementin loppupäästä (eristimeen kiinnitetyn silmukan kaukaisin kohta) siihen kohtaan, missä se on kiinnitetty UHF-liittimeen. Johtimen taittaminen kiinnityskohdissa ei vaikuta antennin sähköiseen mittaan.

Asennustavat

Alla on kuva dipolin säteilykuviosta, kun dipoli on ripustettu päistä vaaka-asentoon:

Vaakadipolin havainnekuva sekä sen säteilykuvio

Dipolin voi myös asentaa Inverted-V (ylösalaisin oleva V) ‑asentoon, jolloin keskikohta nostetaan ylös ja viiksien alapäät ovat viistossa alaspäin. Tällöin dipolin suuntakuvio on hieman pyöreämpi verrattuna vaaka-asennossa olevaan antenniin. Inverted-V-ripustuksessa viiksien keskinäinen kulma täytyy olla vähintään 90 astetta.

Dipoli inverted-V-asennossa
Inverted-V

Dipolin voi toki asentaa myös pystyasentoon tai viistoon eli ns. sloperiksi.

Dipoli vertikaaliasennossa
Vertikaali
Dipoli sloper-asennossa
Sloper

Jos tavoittelee paikalliskusoja LA:lla, kannattaa dipoli asentaa pystyasentoon.

Kuvat

Tässä on muutama esimerkkikuva rakentamani dipolin rakenteista.

Huom. Kuvassa UHF-liittimen takapuoli on suojattu kuumaliimalla. Suojaamiseen kannattaa kuitenkin käyttää silikonimassaa tai vastaavaa.

Laskuri

Laske dipolin mitta muulle taajuudelle (nopeuskerroin 0.95)

Aallonmitta: metriä
Puoliaalto (koko dipolin pituus): metriä
Varttiaalto (dipolin viiksen pituus): metriä