Takaisin pääsivulle CB-harraste

LA- ja radiotekniikka-aiheista sanastoa

Joitain yleisesti käytettyjä LA-harrasteeseen liittyviä termejä
TermiSelitys
73Parhaat terveiset
88Suukkoja ja rakkautta
2m vaakaNukkumassa – ”Menen kahden metrin vaakaan.” = Menen nukkumaan.
600-ohminenLankapuhelin
AallonpituusAntennista lähtevän sähkömagneettisen aallon yhden kokonaisen jakson pituus. Aallonpituus 27 MHz:n alueella on noin 11 metriä. Aallonpituudella on merkitystä antenneja mitoitettaessa. Aallonpituus tyhjiössä voidaan laskea kaavalla 300 / Taajuus (MHz), jolloin saadaan vastaukseksi aallonpituus metreinä. Antenneja mitoitettaessa huomioon pitää ottaa myös käytetyn antennimateriaalin nopeuskerroin.
AlakanavatKanavat 1–22 (mukaan lukien 11A)
AlipäästösuodinAlipäästösuotimen tehtävänä on päästää läpi tietyn rajataajuuden alapuolella olevat taajuudet normaalisti sekä vaimentaa voimakkaasti tämän rajataajuuden yläpuolella olevia taajuuksia. CB-käyttöön myydään erillisiä antennikaapelin väliin kytkettäviä alipäästösuotimia. Tällainen alipäästösuodin voi olla hyödyllinen linukkaa käytettäessä. Näissä HF:lle tarkoitetuissa antennikaapelin väliin kytkettävissä suotimissa rajataajuus on 30 MHz.

Englanniksi: low-pass filter, LPF

Antennin syöttöimpedanssiAntennin syöttöimpedanssi on sen vaihtovirtavastus resonanssitaajuudella. Siirryttäessä sivuun resonanssitaajuudelta on mukana myös induktiivista ja kapasitiivista reaktanssia.
AuroraRadioaurora on revontuliin liittyvä radiokeli. Revontuliheijastuman kautta tulevien asemien puhe kuulostaa usein puuroutuneelta johtuen siitä, että revontuliheijastumassa heijastavia kohtia on useita ja nämä ovat lisäksi jatkuvasti liikkeessä. Aurora on toimiva yhteysmuoto, kun käytössä on SSB-lähetelaji. FM:llä puhe on yleisesti ottaen turhan puuroutunutta luettavaksi. Radioauroran kautta yhteyksiä pidettäessä antennit suunnataan yleensä suunnilleen pohjoiseen.
11 m operaattorien keskuudessa suosittu kelimuoto, joka mahdollistaa yhteyksiä muihin pohjois-eurooppalaisiin asemiin. SSB-laitteiden käytön yleistyttyä perus LA-harrastajien keskuudessa on aurorasta tullut suosittu kelimuoto myös kotimaanyhteyksissä LA-kanavilla.
BandiTaajuusalue, esimerkiksi CB-bandi (26.965–27.405 MHz)
Beam, ”biimi”Suunta-antenni
BNCBayonet Neill–Concelman
Monissa CB-käsipuhelimissa oleva antenniliitin. Liitin on nopea irrottaa ja kiinnittää bajonettiliitoksen ansiosta.
Katso myös: BNC-liitin Wikipediassa
BreikkiKun halutaan osallistua jollain kanavalla muiden asemien välillä meneillään olevaan keskusteluun, voidaan huutaa ”Breikki” ja odotella lupaa osallistua kusoiluun.
BulletiiniYleinen tiedotus. Esimerkiksi jotkin LA-kerhot saattavat pitää tällaisia lähetyksiä, joissa voidaan tiedottaa vaikka kerhon tulevista tapahtumista ja käsitellä muita kuulijoita kiinnostavia asioita.
CTCSSContinuous Tone Coded Squelch System
Aliäänet ovat tuttuja mm. PMR446-puhelimista. Kun aliäänet ovat käytössä radion kohinasalpa aukeaa vain kun lähete tulee asemalta, jolla on sama aliääni käytössä. CB-puhelimissa aliäänet ovat uusi asia. Aliäänillä varustettuja CB-puhelimia ovat tällä hetkellä ainakin: Albrecht AE6690, President Harrison 2, President Lincoln 2, Team Roadcom FS, TTI TCB-1100 sekä Zodiac Team 27 Orange.
DeviaatioTaajuuden poikkeama keskitaajuudesta. FM:llä tiedon siirto tapahtuu niin että moduloiva signaali on liitetty kantoaallon lähetystaajuuden vaihteluun (deviaatio).
DigimodeYhteisnimitys digitaalisille lähetelajeille, joiden lähettämiseen ja vastaanottoon käytetään tietokonetta kytkettynä radioon.
DipoliDipoli sanana tarkoittaa kaksinapaista. Dipoli on antenni, jossa johdin (johto, putki tms.) on katkaistu jostain kohtaa, ja koaksiaalikaapelin keskijohdin on kytketty toiseen näistä johtimista ja vaippa toiseen. Puoliaaltodipolin tapauksessa syöttö tapahtuu kahden yhtä pitkän (¼-aaltoa) johtimen keskeltä. Dipolia käytetään syöttöelementtinä mm. Yagi-antennissa.
Katso myös: http://fi.wikipedia.org/wiki/Dipoliantenni ja puoliaaltodipoli
ElementitSuunta-antennin säteilijä, heijastaja ja suuntaaja(t). Puhutaan esim. 4-elementtisestä Yagista.
eQSO eQSO mahdollistaa keskustelun useiden käyttäjien kesken Internetin välityksellä VoIP-teknologiaa hyväksikäyttäen. Keskustelu tapahtuu tietokoneelta eQSO-asiakasohjelmaa käyttäen. eQSO-järjestelmässä on mukana myös radiolinkkejä, joiden avulla järjelmässä pääsee keskustelemaan CB- tai PMR446-puhelimen välityksellä niillä paikkakunnilla, joilta löytyy radiolinkki, joka on kytketty eQSO-järjestelmään. Radiolinkin voi laittaa pystyyn kuka tahansa.
Katso myös: Suomen eQSO-serveri ja eQSO-ohjelman sivut
Etu-takasuhde Suhde suunta-antennin eteenpäin ja taaksepäin säteilevän tehon välillä. Esimerkiksi dipoliantennin etu-takasuhde on 1.

Englanniksi: front-to-back ratio, F/B

Gaini, GeiniGain eli vahvistus
Gammasovitus, Gammasyöttö Sovitusjärjestelmä, jota käytetään antennien syöttöelementtien kanssa, jotta syöttökaapeli saadaan sovitettua antenniin. Se koostuu säädettävästä tikusta, joka on kiinnitetty lähelle syöttöelementtiä rinnan sen kanssa.
HeijastajaParasiittinen antennielementti tai metallirakennelma, joka on antennin syöttöelementin takapuolella parantamassa antennin suuntaavuutta eteenpäin.
HFHigh Frequency – Taajuusalue 3–30 MHz
”Imuri”, preampVastaanottovahvistin
KapulaLA-käsipuhelin
Keli, radiokeliRadioaaltojen etenemisolosuhteiden ollessa sellaiset että kanavilla kuuluu liikennettä tavallista kuuluvuusaluetta kauempaa, esimerkiksi muualta Euroopasta tai kauempaa Suomesta, on kanavilla keliä.
KeinokuormaAntennin tilalla käytettävä keinoantenni, jossa lähetetty RF muuttuu lämmöksi eikä säteile lähettimen välitöntä lähistöä kauemmas. Mahdollistaa radiolaitteen säätämisen huollon yhteydessä ilman että lähete häiritsee muuta radioliikennettä. Keinokuormalla on myös vakio impedanssi, jolloin radiolaite voidaan huollon yhteydessä mitata ja säätää luotettavasti.
Kelluvarunkoinen CB-puhelin, jonka pääpiirilevy ei ole suorassa sähköisessä yhteydessä radiolaitteen runkoon. Tämä mahdollistaa radion kiinnittämisen suoraan myös positiivisella maalla varustettujen ajoneuvojen koriin. Piirilevy on maadoitettu radion runkoon RF:n osalta useilla erotuskondensaattoreilla.
Keppi, tikkuYmpärisäteilevä pystyantenni (esimerkiksi ½-aallon antenni)
Knippu, tuplausKaksi asemaa lähettävät vahingossa samaan aikaan, jolloin kuunteleva asema ei saa kunnolla molemmista selvää.
Koaksiaalikaapeli, ”Koksu”, ”Koksi”LA-puhelimelta antennille menevä antennikaapeli eli syöttöjohto. Puhuttaessa ohuesta kaapelista tarkoitetaan monasti RG-58-kaapelia kun taas puhuttaessa paksusta kaapelista RG-213:a.
KohinasalpaKatso: Squelssi
KojootinkorvaHB9CV suunta-antenni
Konna, 10-10Asema joka vain kuuntelee, eikä osallistu itse QSOiluun.
Katso myös: 10-koodit
KopittaaEngl. kiel. sanasta copy, kuulla toista asemaa
KusoiluYhteyksien pito – Sanonta tulee radioyhteyttä tarkoittavasta Q-koodista QSO.
Katso myös: Q-koodit
Kuuma karvaKoaksiaalikaapelin keskijohdin
LALyhytaalto, lyhyet aallot
LambdaLambda on kreikkalaisen kirjaimiston 11. kirjain. Pienaakkosena (λ) esitettynä sitä käytetään aallonpituuden tunnuksena.
LinukkaLineaarinen vahvistin, lähetysvahvistin
Looppi, luuppiLooppi on suljettu antennityyppi, joka voi olla esimerkiksi ympyrän, neliön (quad) tai kolmion (delta) muotoinen, ja yleensä se on täyden aallon mittainen. Quadissa (suunta-antenni) syöttöelementti ja parasiittiset elementit ovat looppeja.
Katso myös: SHOCKERin radiosivut: tee-se-itse, luupit
Lyhyt skippi, Sporadinen e, esUsein kesäkuukausina (touko-heinäkuu) ja vuoden vaihteen molemmin puolin esiintyvä eurooppakeli. Kelin aikana suuret signaalin vaihtelut ovat monasti yleisiä: asema voi hetken kuulua todella voimakkaalla signaalilla ja kadota taas hetken päästä lähes kuulumattomiin.
Matcheri, TuneriAntenninviritin – Sovittaa epävireessä olevan antennin ja syöttökaapelin yhdistelmän radioon niin, että sitä voidaan käyttää huonoista SWR:istä huolimatta. Yleensä tarpeeton LA-käytössä, koska antennit pyritään virittämään SWR-mittaria apuna käyttäen, ja yleensä ne toimivat pienin SWR-lukemin koko LA-kanavien alueella.
MobileasemaLA-asema ajoneuvossa
MonofoniKaiuttimella varustettu käsimikrofoni
NokkakusoTapaaminen kasvotusten
NopeuskerroinRadioaalto etenee väliaineessa hitaammin kuin vapaassa avaruudessa. Nopeuskertoimella on merkitystä antenneja mitoitettaessa sekä erityistapauksissa (sovituskaapelit) koaksiaalikaapelin pituutta laskiessa.
PakettiradioPakettiradio on yhteyksienpitoa tietokoneelta tietokoneelle LA-puhelimen välityksellä. Tähän tarvitaan tietokone, TNC tai modeemi sekä LA-laitteisto. Pakettiradio mahdollistaa kirjoittelun vasta-asemien kanssa näppäimistöltä näppäimistölle, kun yhteys on muodostettu. Myös pienikokoisten tiedostojen siirto on mahdollista asemalta toiselle.
PapukaijaSimplex-toistinasema, joka tallentaa kanavalla vastaanotetun lähetyksen ja sen jälkeen toistaa sen samalla kanavalla.
PintakeliTropo, paikalliskeli – Keli, jolloin aseman normaali kuuluvuusalueella olevat asemat tulevat voimakkaammallla signaalilla kuin normaalisti, ja yhteyksiä saattaa muodostua myös hieman normaali kuuluvuusaluetta pidemmälle.
Pitkä vitonen11 metrin kutsutaajuus (27.555 MHz, USB)
PohjatNormaalia suurempi pohjakohinan taso, joka näkyy signaalimittarissa tai radiokelin aikaan useiden päällekkäisten asemien aiheuttama jatkuva korkea signaalitaso.
PolarisaatioPysty- eli vertikaaliantennista lähtee pystypolaroitu radioaalto. Vaaka-antennista, kuten vaakassa olevasta dipolista tai Yagista, lähtee vaakapolaroitu radioaalto. Yleensä antennin ulkonäöstä jo näkee mikä polarisaatio on kyseessä: pystyssä olevasta ½-aallon antennista tai pystyssä olevasta Yagista lähtee pystypolaroitu aalto. Quad-antenneissa syöttöpisteen sijoituspaikka määrää polarisaation. Yhteys syntyy parhaiten, kun molemmilla asemilla on samassa polarisaatiossa oleva antenni. Ulkomaan- ja kotimaankeleillä polarisaatiolla ei välttämättä ole suurta merkitystä, koska polarisaatio kääntyilee heijastuessaan ionosfääristä.
PotikkaSäätövastus eli potentiometri
PR-27PR-27-suosituksen mukaisia PR27-puhelimia valmistettiin ja myytiin uutena 90-luvulta 2000-luvun alkupuolelle. PR27-puhelimissa on 40 kanavaa, 4 watin lähetysteho ja lähetelajina pelkkä FM. Nykyään uusina myytävissä laitteissa CB-puhelimet ovat korvanneet PR27-puhelimet. PR27-laitteissa on tyyppihyväksyntämerkintä muotoa CEPT PR-27 SF. Viimeinen kirjainyhdistelmä merkinnässä kertoo maan, jossa laite on saanut tyyppihyväksynnän. Suomessa tyyppihyväksytyissä laitteissa se on SF.
Puluntappaja¼-aallon täyspitkä ajoneuvoantenni
PTTPush-to-talk, tangentti – Mikrofonin tai radion lähetyskytkin
PuomiSuunta-antennin runko, johon varsinaiset antennielementit on kiinnitetty.
Pyörittää rumpuaSelata kanavia ja etsiä liikennettä
Q-arvo eli hyvyyslukuTiukka dippi, parempi gaini
QSB, ”Feidaus”Vasta-aseman signaalinvoimakkuuden vaihtelu. Ilmiötä havaitaan mm. radiokelien sekä liikkuvien pieniantennisten mobileasemien yhteydessä.
QSL-korttiPidempien yhteyksien vahvistamiseksi vasta-asemalle lähetettävä kortti, joka sisältää tiedot yhteydenpitoajasta, aseman laitteista, signaaliraportin vasta-asemalle jne.
Katso myös: Q-koodit ja QSL-korttien täyttö
QSO, KusoRadioyhteys
Katso myös: Q-koodit
QTHAseman sijaintipaikka
Katso myös: Q-koodit
QuadAntenni, jossa syöttöelementti ja parasiittiset elementit ovat looppeja.
RaporttiVasta-asemalle annettava kuuluvuusraportti. Voi olla pelkkä signaalin voimakkuus tai RS-raportti.
RFRadio Frequency, radiotaajuus – radiotaajuinen signaali
Rinki, rinkulaUseat asemat keskustelevat keskenään samalla kanavalla, ja keskusteluvuoro vaihtuu vauhdissa asemalta toiselle.
Roger-piippiRadion tai mikrofonin lähetyksen loppuun lisäämä sointu tai soinnut, mitkä kertovat että lähetys on päättynyt.
Roskakori (antenni)Vector 4000 (koaksiaalinen J-tikku ‑tyyppinen) vertikaalinen tukiasema-antenni, jonka alaosa muistuttaa ”koria”.
Rotaattori, kääntömoottoriSuunta-antennin mastoputkessa käytettävä sähkömoottori, jolla antennia saadaan käännettyä.
RumpuPyöritettävä kanavanvalitsin
RXRadiovastaanotin, vastaanotto
SelektiivisyysVastaanottimen kyky erottaa vastaanotettavalla taajuudella oleva hyötysignaali viereisellä kanavalla tai läheisellä taajuudella olevasta signaalista (ts. kyky estää lähikanavan läpikuuluminen).
SkippiSkip = hyppy, radioaallon yksi hyppy ionosfääristä. LA-harrastajat saattavat puhua skipistä tai skippikelistä, jolla tarkoitetaan radiokeliä.
Katso myös: Keli
Squelssi, SquelchKohinasalpa – LA-puhelimessa oleva säädin, joka käännetään kohinan rajan yläpuolelle, niin ettei kohinaa kuulu mutta mahdolliset lähettävät asemat vielä kuullaan.
Katso myös: CB-, LA- ja PR27-puhelinten toiminnot
SSBSingle Sideband – Yhteisnimitys kalliimmista CB-puhelimista löytyville LSB ja USB lähetelajeille.
Staattinen sadeVesi-, lumi- tai räntäsade, jossa taivaalta putoavat hiukkaset ovat sähköisesti latautuneita.
Suuntaaja Johdin, joka asetetaan syöttöelementin eteen, jotta antenniin saadaan suuntaavuutta. Esimerkiksi Yagi- ja Quad-antenneissa voi olla yksi tai useampia suuntaajia.
Suunta-antenniSuunnattava antenni, jolla on vahvistusta johonkin tiettyyn suuntaan. Esimerkiksi Yagi tai Quad.
SWRStanding Wave Ratio, seisovan aallon suhde (SAS) – Mitataan erillisellä mittarilla antennia säädettäessä (katso: SWR:n mittaus).
Syöttöelementti, säteilijä Antennijärjestelmän säteilevä elementti. Elementti, johon antennin syöttökaapeli kytketään.
Syöttöjohto, syöttökaapeliAntennin ja radion välissä oleva kaapeli (katso: Koaksiaalikaapeli).
SyöttöpisteAntennin kohta, johon syöttölinja (yleensä koaksiaalikaapeli) kytketään. Antennin ilmoitettu korkeus maan tai meren pinnasta on korkeus syöttöpisteeseen asti.
Tangentti (PTT)LA-puhelimen mikrofonin lähetyskytkin
TNC (liitin)Threaded Neill–Concelman
Monissa CB-käsipuhelimissa oleva kierteellä varustettu antenniliitin.
Katso myös: TNC-liitin englanninkielisessä Wikipediassa
TukiasemaLA-asema (yleensä kotona, mökillä tms.), jolla on kiinteä antenni, ja useimmiten virta otetaan sähköverkosta erillisen muuntajan kautta. Käytössä voi mahdollisesti myös olla oikea tukiasema LA-laite, joka ei tarvitse erillistä muuntajaa vaan siinä on muuntaja itsessään, ja se voidaan suoraan kytkeä verkkovirtaan. Useimmiten kuitenkin käytössä on +12 V jännitteellä toimiva autokone, joka tarvitsee erillisen muuntajan väliin.
Katso myös: Mobileasema ja Veneasema
TXRadiolähetin, lähetys
UHF-liitinLA-puhelimissa käytetty antenniliitin (uros: PL-259, naaras: SO-239)
VaakaVaakapolarisaatiossa oleva antenni (katso: Polarisaatio).
Vaippa, mantteliKoaksiaalikaapelin ulkojohdin
Varttiaalto¼-aallonpituutta
VeneasemaLA-asema veneessä
VertikaaliYmpärisäteilevä pystyantenni (esim. ½-aallon antenni)
YagiSuunta-antenni, jossa säteilijänä toimivan elementin (yleensä puoliaaltodipoli) lisäksi puomille on kiinnitetty vähintään yksi passiivinen elementti joko heijastaja tai suuntaaja. Heijastaja sijoitetaan säteilijän taakse ja on sitä hieman pidempi. Suuntaaja tai suuntaajat sijoitetaan säteilijän eteen ja ne ovat hieman säteilijää lyhyempiä. Yagi-antenni on nimetty toisen antennin keksijöistä (Yagi ja Uda) mukaan.
YläkanavatKanavat 23–40
YmpärisäteileväPystyantennit, jotka eivät ole suunta-antenneja (esim. ¼-, ½-, ⅝- ja ¾-aallon antennit) ja joiden säteilykuvio on suunnilleen pyöreä.

Sanasto ei ole vielä kovinkaan kattava. Ehdotuksia sanastoon (joko pelkkä termi tai termi selityksineen) voi lähettää palautelomakkeella tai kommentoimalla suoraan tälle sivulle.